Selecteer een pagina

Het aanschaffen van een nieuw zeil willen wij graag een positieve beleving laten zijn. Zowel voor de zeiler als ook voor de zeilmaker. Wees gerust, het aanschaffen van een nieuw zeil is niet ingewikkeld en kan heel leuk zijn. We leggen graag uit hoe het normaliter in zijn werk gaat.

Zeilen worden altijd gemaakt als maatwerk voor uw boot. Wij maken daarom zelden zeilen naar aanleiding van oude zeilen of maatvoering uit een ‘owners manual’. De maatvoering kan wel helpen bij het maken van een offerte. Er wordt uiteindelijke altijd ingemeten op de boot zelf. Dit is om te voorkomen dat er wellicht andere hardware is aangebracht op het schip. Zelfs als het schip nieuw is, komt het voor dat twee identiek lijkende boten toch anders zijn afgewerkt door de werf. We nemen geen risico.

Wij willen u graag een zo goed mogelijk aanbod voor een nieuw zeil doen. Daarvoor hebben wij een aantal gegevens nodig. Hoe accurater deze gegevens, hoe eerder wij het juiste type zeil kunnen aanbieden. Het kom voor dat wij soms de vraag krijgen “wat kost een zeil voor een jeanneau 36”. Een ieder kan begrijpen dat wij meer informatie nodig hebben om tot een goed advies te komen. “Een zeil” bestaat niet voor ons als zeilmaker.

De volgende punten kunnen helpen om tot een zo goed mogelijke aanbieding te komen:

1) Welk type boot heeft u? Vergeet daarbij niet te melden welk bouwjaar de boot heeft. Het komt zeer vaak voor dat verschillende bouwjaren bij boten ook om verschillende zeilen vraagt. Wees zo expliciet mogelijk.

2) Welk type mast/tuigage kent de boot? Wat is de maatvoering van de tuigage (ORC certificaat meesturen indien aanwezig) of geeft u minimaal het formaat van de huidige zeilen. Let op, veel type zeilboten kennen verschillende mast/tuigage opties! Wij willen dat graag weten. Zonder de wetenschap mbt formaat kunnen wij geen prijs afgeven ook al kunnen wij diverse databases doorzoeken met maatvoeringen van schepen.

3) Heeft het tuigage aanpassingen gehad in het verleden? Is er een rolreefsysteem aangebracht? Heeft de mast mastkarren en zo ja, welk type en in welke staat? Moeten deze worden vervangen of kunnen deze worden hergebruikt? Hoe accurater u de situatie omschrijft, de beter wij u kunnen bedienen!

4) Waar wordt de boot voor gebruikt? Om te zeilen, dat begrijpen ook wij 😉 Maar gaat u de wereld rond of blijft u voorlopig op het Markermeer uw rondjes doen? Wedstrijd of cruising? Vaart u voornamelijk solo of full crew? Met familie of heeft u vaste bemanning. Schuwt u veel wind omstandigheden of bent u voor de duvel niet bang? Dit is informatie die belangrijk voor ons is.

5) Waarom wenst u een nieuw zeil? Vervangt u het oude zeil of wilt u meer performance? Gaat u wellicht van Markermeer de overstap maken naar Groot Water? Of gaat u de strijd aan in diverse wedstrijden en wilt u meer performance dan uw huidige zeilen u geven?

6) Wat is uw budget. Deze vraag vinden sommige zeilers niet leuk maar het helpt ons enorm. Wanneer u vraagt om HydraNet radiale zeilen van Dimension Polyant maar uw budget is beperkt, dan maken wij liever gelijk een passende aanbieding die wel binnen uw budget past. Het is enorm tijdrovend voor u en ons – en dat komt helaas voor – om steeds stapje voor stapje goedkoper doek te offreren en van HydraNet Radiaal uit te komen bij het goedkoopste Budget Dacron. Omdat dit binnen uw budget past. Niets mis met het laatste, in tegendeel, maar geeft u het vooraf aan. Dit is veel prettiger voor u. En wij houden tijd over om te informeren en onder het genot van een kop koffie het nieuwe zeil met u in detail te bespreken.

7) Wat is voor u doorslaggevend voor het nieuwe zeil? Kiest u absoluut voor duurzaamheid of wilt u graag vormbehoud, ook al kan dit laatste beteken dat de constructieve duurzaamheid minder is? Iedereen zoekt het schaap met 5 poten, daar hebben wij inmiddels oog voor en onze ervaring helpen u bij het maken van de juiste keus. Laat ons het gebruik van het zeil weten, wij houden er graag rekening mee.

Met bovenstaande werkwijze kunnen wij u goed bedienen. Met bovenstaande werkwijze heeft u doorgaans ook snel een aanbieding. Wij gaan er tevens vanuit dat als u ons om een aanbieding vraagt, u serieus bent. Natuurlijk bepaalt u zelf uw zeilmaker, wij doen er alles aan om die zeilmaker voor u te zijn. Zowel tijdens het aanschaffen als ook er na! Echter, indien u sowieso geen zeil wilt aanschaffen, vraagt u dan ook geen offerte aan. Wij besteden graag aan elke offerte en aanvraag de juiste tijd en energie. Vragen worden met plezier door ons uitgebreid beantwoord en u bent ook altijd welkom om bij een bak koffie de vragen beantwoord te krijgen op de loft. Als u niets wilt aanschaffen, laat het ons dan op voorhand weten..

Gaat u akkoord met de aanbieding: gefeliciteerd! U heeft een nieuw zeil aangeschaft. Een mooi moment. Nadat wij een aanbetaling hebben ontvangen gaan wij op uw boot inmeten. Dit doen wij het liefst samen met u. Dit kan enkel bij weinig wind omstandigheden. Teveel wind geeft een onjuiste meting, dat risico nemen wij niet.

Vervolgens digitaliseren wij de gegevens van de inmeting zodat wij uw tuigage en dekplan digitaal in 3D hebben. Nu kunnen wij de zeilen gaan ontwerpen, dit doen wij in SmarAzure (design software). Van dit ontwerp krijgt u inzicht, uiteraard! 3-5 weken laten is uw zeil gereed. Dit is mede afhankelijk van welk seizoen er besteld wordt. Wanneer levertijd belangrijk is, geeft u dit aub vooraf aan.