Selecteer een pagina

We krijgen de vraag wel vaker: zou ik mijn eigen zeil mogen maken? Tja, van ons mag dat. Ga gerust uw gang. Vaak behelst de vraag echter meer dan dat. Het is eerder, kunt u mij uitleggen, begeleiden, coachen en voordoen hoe ik een zeil inmeet, ontwerp en kan maken..

Het is niet dat we het niet willen. Persoonlijk heb ik er het geduld ook niet voor, om iemand bij de hand te nemen en elke stap uitvoerig van uitleg te voorzien. Terwijl ik best veel praat.

Soms echter, soms denk je: ik doe het voor een keer. Dus hebben we de afgelopen weken een klant zijn eigen zeil laten ontwerpen en maken. Klant heeft zijn nieuwe zeil zelf ingemeten. Dat ging nog wel. Daarna kwam het ontwerp. Er zijn nog steeds zeilers die denken dat Apollo Sails een soort “inkoop organisatie” is. Dat wij hier in NL niets anders doen dan “zeilboertje” spelen zoals de Chinese import zeilverkopers. Dat er mensen zijn die dat denken, dat vinden wij verder prima. Het is echter niet waar.. niet eens een klein beetje.

Samen met de klant het nieuwe zeil ontworpen in Smar Azure. Dit is wereldwijd de toonaangevende zeil ontwerp software, samen met SailPack. Met de software kunnen we analyses maken en zeilen ontwerpen. Naast deze software, waar ik dus dagelijks zeilen mee ontwerp, beschikken we ook over ORC software om optimalisaties te kunnen uitvoeren. Of om VPP te berekenen. Dit doen we overigens ook voor andere zeilmakers. Een gemiddelde ‘ Chinese import zeilverkoper’ die enkel inkoopt/verkoopt kan zo een programma niet eens opstarten (..). Laat staat dat ie er iets mee kan.

Nadat het ontwerp door de klant begrepen en goedgekeurd is, hebben we zeildoek uitgezocht. Het betrof een heavy weather jib dus de klant wilde graag een oranje exemplaar. Ok, dan doen we dat. Gelukkig hebben we die hier in Scheveningen gewoon op voorraad liggen. De snijplotter hier in Scheveningen snijdt de banen keurig en vol automatisch uit. De patches idem dito. Vervolgens “nog alleen even aan elkaar stikken”. Dat doen we uiteraard met “3 step” zigzag op onze Solent naaimachine. De klant vindt het maar spannend.. zo’n groot en zware machine.

Het hele project heeft zowel de klant als mijzelf veel opgeleverd. De klant heeft veel meer inzicht gekregen in de vele keuzes die je bij het ontwerpen en maken van een zeil kunt kiezen. “Het is allemaal minder eenvoudig dan gedacht” gaf de klant aan.

Dat klopt, zeggen we dan graag terug. Er is ervaring, kennis en kunde nodig. Een gemiddeld zeilenboer heeft die niet.. dat kan ik u garanderen. Een zeilontwerper, een zeilmaker.. die kan wat een zeiler van hem of haar verwacht. Het was een leuke exercitie. Wellicht gaan we het vaker doen, een klant zelf de zeilen laten maken.