Selecteer een pagina

Ontworpen en gemaakt met de foucus op performance

Eerlijke prijzen voor alleen het beste materiaal

4 jaar garantie (lees voorwaarden)

Dimension Polyant, Contender of Bainbridge laminaat

laminaat zeilen

Voor de doorgewinterde wedstrijdzeiler is het wel bekend.. maar wat zijn nu eigenlijk laminaatzeilen. Lamineren is een verbindingstechniek om meerdere lagen van gelijke en/of verschillende materialen aan elkaar te verbinden. Niet meer, niet minder.

Bij laminaatzeilen betekent dit dat garens en supervezels als Carbon, Pentax, Kevlar, Twaron of Dyneema tussen lagen Mylar film ingesloten worden. Het is een sterke constructie en garandeert een goede scheurweerstand. Laminaat zeildoek (al is doek eigenlijk niet juist, folie klinkt beter) heeft diverse voordelen ten opzichte van Dacron®. Zo zijn (wedstrijd)laminaatzeilen doorgaans veel lichter en kennen nagenoeg geen rek (afhankelijk van type en soort). Hierdoor behoudt een laminaatzeil lang zijn ideale vorm, onder vrijwel elke omstandigheid. Zeker wanneer men vormbehoud vergelijkt met Dacron® zeilen, is dit verschil echt enorm. Om die reden zeilen wedstrijdzeilers voornamelijk met laminaat- of membraan zeilen.

Voor bijna elke boot zijn lichtere en vormvaste zeilen een enorm voordeel. Minder gewicht in de mast bevordert de zeileigenschappen en de stabiliteit, vermindert de krachten op het tuig en daardoor slijtage en belasting. Met de vormvaste laminaat- of membraanzeilen ervaar je dat je ‘langer en efficiënter door zeilt’. Ook de eigenschappen bij lichtweer verbeteren sterk.

 

Ook in de meeste cruising laminaten is de gebruikte basisvezel polyester, toch is deze vormvaster dan geweven polyester vanwege het ontbreken van “crimp”. Bij cruising laminaten liggen de polyester garens immers allemaal recht en ontbreekt initiele rek. Er zijn diverse soorten cruising laminaat, vaak ook in meerdere kleuren (grijs en wit). Wat ze allemaal hebben is een buitenste laag van Taffeta aan beide zijdes. Verschillende merken gaan anders om met deze buitenste laag.

Wij gebruiken voornamelijk de volgende soorten cruising laminaat:

 • DCX van Dimension Polyant
 • CDX-pro van Contender
 • Flex Ultra van Dimension Polyant (X-cut)
 • DWX Dyneema Cruising Laminaat van Contender
 • DYS van Dimension Polyant
 • MAXX Endumax Enduro van Contender
 • ZZ Ultra PE van Contender

 

Bij de performance laminaten is de gebruikte basisvezel meestal hoogwaardiger dan polyester. Er wordt veelal gebruik gemaakt van Pentex, Armide of Carbon vezels. Of een mix van deze vezeld.  De buitenste laag is soms nog voorzien van een enkele laag taffeta of een dubbele laag ‘LiteSkin’. Dit laatste is een Tissue Non Tissue, ofwel een niet geweven materiaal. Het is rond de 30-35% lichter dan de meeste Taffeta’s en daarmee bij uitstek geschikt voor club wedstrijden of performance zeilen.

Wij gebruiken voornamelijk, maar niet enkel, de volgende soorten performance laminaat:

 • Flex Sport van Dimension Polyant (incl. LiteSkin)
 • PX met aan 1 zijde taffeta van Dimension Polyant
 • PX Sport met LiteSkin van Dimension Polyant
 • Aramid Sport van Dimension Polyant
 • Contender ZZ Racing Black Aramide
 • Contender ZZ Polyester
 • Dimension Polyant PXB Polyester
 • Dimension Polyant Black X-Tech
 • Dimension Polyant Carbon Sport Black
 • Dimension Polyant GPL GraphX®

We 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙗𝙚𝙖𝙪𝙩𝙞𝙛𝙪𝙡 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙜𝙨. Er is maar weinig in de wereld dat ons de adem beneemt zoals een membraanzeil dat liefdevol is gemaakt, ontworpen en gebouwd met zorg, ervaring en passie, en gepresenteerd met het soort trots dat past bij een wonderbaarlijk goed gemaakt membraanzeil.
Dat wat goed gemaakt en mooi is, is steeds moeilijker te vinden in onze snelle wereld waar een “gemiddeld look-alike membraan” vooral gebouwd is op snelle productietijd, met activators (warmte) en de absolute focus op de meeste winst die men kan behalen.

We offeren vaak echt vakmanschap op voor opportunisme. Niets menselijk is ons vreemd. Al zijn we nog steeds in staat om de waarde van vakkundig geconstrueerde membraanzeilen te erkennen, toch kiezen sommigen in plaats daarvan voor de goedkope en ‘gemiddelde look-alike’ membraan zeilen. Doe het AUB niet.

Praat met ons, we zijn net zo gepassioneerd als u over zeilen, racen en over correct gemaakte, lichtgewicht, duurzame en perfect ontworpen membraanzeilen. Goed betaalbaar, niet extreem duur. Maar bovenal met liefde en zorg ontworpen.

Dat is waarom Banks Sails Europe o.a. meermaals de ORCi World en European heeft gewonnen. Dat is waarom we de MaxiWorld hebben gewonnen, meermaals. Dat is waarom zo een beetje in elke EU land we de nationale titels hebben gewonnen.