Membraan versus Dacron

Vaak wordt nog de vraag gesteld of een Dacron zeil “genoeg vormvast” is voor “mijn doeleinden”. Dit is altijd een moeilijke discussie, of er wordt altijd moeilijk gedaan over de discussie. Laten we eerlijk zijn: het is vaak een discussie over budget. Helaas. Als budget geen rol speelt of zou spelen is nagenoeg elke boot beter uit met een membraanzeil waarbij de vervorming van het zeil, wat zeilmakers ook wel de ‘flying shape’ noemen, nihil is. Een membraanzeil is niet geweven.. kent geen tot nauwelijks initiële rek en het is zo ontworpen en uitgerekend dat er exact genoeg vezels/materiaal aanwezig is dat het zeil amper vervormt en toch zo licht mogelijk van gewicht is. Een goed membraanzeil is onbeweeglijk, stijf en stil zeil.

Een mooi voorbeeld is in de video te zien. Dit is een gereefd Banks Sails membraan voorzeil (let ook even op de rits en hoe mooi dit zeil gereefd staat). De omstandigheden zijn rond de 27-30kn wind. Het grootzeil van Dacron zie je vervormen en bewegen waar het membraan werkelijk geen krimp of beweging laat zien. Kijk goed naar de afstand tussen zaling en achterlijk, hoe mooi dit verschil gelijk blijft en amper beweegt. Dit bedoelen wij als zeilmakers met een vormvast zeil. Dit is nooit en te nimmer met een Dacron zeil te verwezenlijken, hoe graag sommige zeilmakers je dit toch doen geloven. Ook niet met HydraNet Radial of Vectran’s.

Voor veel toerzeilers is de vervorming die Dacron zeilen laten zien bij zoveel wind een te accepteren compromis tussen prijs en kwaliteit. Voor de toerzeiler is Dacron daarom soms nog steeds een prima keus. Voor wedstrijdzeilers of ambitieuze toerzeiler is dit een ander verhaal, die wensen een vormvast zeil.

Comments are closed.