Dacron® jachtzeilen

Geweven Dacron® doek is de laatste decennia sterk verbeterd. Een op Dacron® gebaseerd zeil van Apollo Sails is breed inzetbaar en goed te trimmen.  Te gebruiken bij weinig wind, met de perfecte bolling. En bij meer wind, goed vlak getrokken! Een modern Dacron® zeildoek kent relatief weinig rek en houdt zijn door Apollo Sails meegegeven vorm langduriger vast dan ooit tevoren. Ook zijn de meeste Dacron-zeilen tegenwoordig standaard voorzien van een goede UV-coating.

Soorten en kwaliteit

Dacron® zeildoek is gemaakt van polyester, ontwikkeld door DuPont™ en verwerkt door haar licentiehouders (zeildoekfabrikanten). Zeilen van Dacron® zijn een geweven doek. Het principe van geweven doek is eenvoudig, het is een soort vlechten. Bij Dacron® gebeurt dit door polyesterdraden in te spannen. De gespannen draden noemt men ketting- of scheringdraden. Hierin weeft men “op en neer” volgens een bepaald patroon een andere polyesterdraad, welke men de inslagdraden noemt. Het is eenvoudig voor te stellen dat kwaliteit- en prijsverschillen mede voortkomen uit dit weefproces. Men varieert o.a. in dichtheid (gewicht), vorm en type garens. Fabrikanten hebben elk zo hun eigen weefproces en afwerking met elk hun unieke eigenschappen. Er zijn overigens steeds minder fabrikanten die dit weefproces nog geheel zelfstandig doen. Dimension Polyant uit Duitsland is hierop een goede uitzondering. Deze doekfabrikant weeft veel van haar doeken nog zelf (zowel in Duitsland als de US).

Na het weven wordt het doek verhit (het doek krimpt hierdoor en komt daardoor strakker op elkaar te zitten) en voorzien van een coating dat ook onder hitte en/of druk wordt aangebracht. Het soort coating – en de hoeveelheid – beïnvloed ook de eigenschappen van een zeil. Toerzeilen kenmerken zich vaker door relatief minder coating waardoor het zeil een ‘soft touch’ heeft. Hierdoor is het makkelijk hanteerbaar. Wedstrijdzeilers die Dacron (moeten) gebruiken, en die zijn er nog volop, gebruiken vaker een hardere coating. Dit maakt het zeil minder hanteerbaar maar wel vormvaster. Al is het minder duurzaam uiteraard. Gemiddeld gaat een Dacron zeil zo'n 1500-2500 uur mee voordat een toerzeiler het als "uitgezeild" ervaart.

Onderstaand geven wij een selectie weer, het is geenszins compleet! Daarvoor moet je echt even langskomen. Wij nemen graag de tijd voor je.

Standaard Cruising Dacron

Apollo SailsStandaard Cruising Dacron zeildoek is het meest verkochte type doek voor de toerzeiler. Het is Dacron zeildoek dat, eerlijk is eerlijk, vooral gebaseerd is op prijs en duurzaamheid. Dit type doek is eenvoudig en snel te fabriceren door de doekfabrikanten zoals Contender of Dimension Polyant. Hierdoor is het relatief goedkoop en daarmee een zeer prijsbewuste keus. Doekfabrikanten doen weinig moeite om dit type doek aan de zeiler uit te leggen omdat het simpelweg nergens in uitblinkt, behalve in een goede en voordelige prijs. Dit type doek is een minder goede keus voor ‘high aspect ratio’ zeilen of zeilers met een beetje ambitie. Wel goed te gebruiken bij low/medium aspect toerzeilen op binnenwater en prima keus voor op toerboten tot ongeveer 30ft.

Vergis je echter niet, de 4 bekende doekfabrikanten kunnen nog steeds ‘high tenacity’ kwaliteit garens gebruiken bij dit type standaard cruising Dacron.

Elke doekfabrikant maakt wel een doek dat overeenkomt met bovenstaande omschrijving, onderling zijn er relatief weinig verschillen – ja, ze zijn er dus wel – als we de 4 grootste doekfabrikanten vergelijken. Wij spreken liever van voorkeuren. We hebben het dan over de volgende doeken, in volgorde van onze voorkeur:

 • Dimension Polyant C-Breeze <info>
 • Contender Supercruise/ All Purpose <info>
 • Challenge Sailcloth Newport <info>
 • Bainbridge SPX <info>

 

Het zegt dus weinig wanneer een zeilmaker roept: wij leveren zeilen met doek van Dimension Polyant.. of Contender etc. Het gaat er om wat een zeilmaker exact levert. Welk type, welk gewicht en welke ‘kwaliteitskeuze’. Het verschil in prijs tussen C-Breeze van Dimension Polyant en All Purpose van Dimension Polyant is namelijk aanzienlijk bij grotere oppervlaktes en toch.. beiden zijn van Dimension Polyant.

Doekfabrikanten maken en/of verkopen daarnaast ook OEM doeken. Hier kan nog veel meer verschil in kwaliteit zitten. Dit soort doeken zijn veelal enkel op prijs ontworpen. Wij zijn over geen enkel doek per definitie negatief. Wel hebben wij een mening vanuit onze ervaring. En die delen wij graag.

Premium Dacron (offshore cruising)

Apollo SailsPremium Dacron doek blinkt uit in specifieke eigenschappen die doekfabrikanten het doek meegeven. Apollo Sails maakt haar Dacron zeilen het liefst enkel en alleen van dit type doek.
Voor boten die groter zijn dan 27ft adviseren wij sowieso om voor de Premium zeildoeken te gaan. De oppervlaktes van de zeilen zijn relatief klein en daarmee de prijsverschillen vaak ook.

Premium Dacron kennen een beter vormbehoud dan Standaard Cruising Dacron over een groter windbereik. Perfect geschikt voor Offshore Cruising en clubwedstrijden. Uiteraard blijft ook Premium Dacron een ‘geweven doek’, daar blijven we eerlijk in. Coating brokkelt ook bij Premium Dacron langzaam af bij flogging/flutter of intensief gebruik waardoor ook deze zeilen op den duur vormverlies zullen tonen. Als vormbehoud echt belangrijker is dan levensduur, isvoor de toerzeiler  cruising laminaat of HydraNet Radial wellicht een betere keuze.

Elke doekfabrikant kent wel een "Premium Dacron" doek voor Offshore (toerzeilen) toepassing, in volgorde van onze voorkeur:

 • Dimension Polyant All Purpose <info>
 • Contender Fibercon Pro <info>
 • Bainbridge HSX <info>
 • Challenge Sailcloth Atlantic of Fastnet <info>

Premium Dacron Performance (wedstrijd)

Naast de kwaliteit van Offshore Dacron is er nog de categorie van “Performance Dacron”. Ja, het duizelt ons soms ook van alle typen Dacron die er zijn. De naamgeving is er puur om te categoriseren. Uiteraard kan men met ‘Performance Dacron’ ook de Oceaan over (mocht de ambitie daar zijn). In deze categorie vinden we de ‘speciale’ zeilen met vaak een speciale eigenschap (bepaalde ratio, sterker in de fill richting, harde coating, vektran garens, dyneema garens etc.).

 • Dimension Polyant Strong Fill <info>
 • Dimension Polyant Square <info>
 • Dimension Polyant ProRadial <info>
 • Bainbridge HSXv Vectran <info>
 • Contender Fibercon® Competition <info>

 

Radiale Dacron zeilen

Ooit was er een tijd dat geweven Dacron synoniem stond voor cross-cut zeilen. Van een Dacron zeil maak je gewoon geen radiaal zeil. En die mening zijn wij stiekem nog steeds toebedeeld, zeker bij grootzeilen. Al zijn er uitzonderingen. Tegenwoordig is er speciaal Dacron zeildoek dat zo geweven is, dat het enkel en/of uitermate geschikt is voor radiale zeilen: Fibercon Pro Radial, Fibercon® Hybrid (Contender) en Pro Radial (Dimension Polyant) of SPX en HSXv van Bainbridge. Ook Square van Dimension Polyant is een zeer stabiel doek en daarom radiaal te gebruiken. Denk je er over na om een radiaal Dacron zeil te laten maken, laat je goed de verschillen en opties uitleggen.

Dimension Polyant Hydranet Radial

Dimensio Polyant Hydranet Radial

Dimensio Polyant Hydranet Radial

Fabrikant Dimension Polyant heeft ook een doek dat versterkt is met een flinke doses Dyneema garens, we mogen wel zeggen ons meest favoriete “Dacron” doek wat duurzaamheid en vormbehoud betreft: HydraNet Radial. Dit is een zeer hoogwaardig zeildoek met daarin verweven de combinatie van polyester Dacron en echt een flinke hoeveelheid Dyneema garens.

Het Dacron doek kent nagenoeg geen zorgen om vouwen, kreuken of delaminatie en is daarmee een bewezen, vormvast, zeer duurzaam doeksoort. Als we HydraNet Radial qua vormbehoud (rek) bijvoorbeeld vergelijken met kwalitatief goed cruising laminaat dan is deze minimaal gelijkwaardig qua vormbehoud. Een unicum in Dacron zeildoek. Let wel, laminaat reageert anders dan geweven materiaal. Dat verschil blijft en wordt niet weggenomen door Hydranet Radial.

HydranNet Radial is daarom uitermate geschikt voor ‘offshore cruising’, zeker bij meer wind omstandigheden gedraagt het doek zich heel voorspelbaar. In vergelijking met laminaat kent het doek geen kwetsbaar Mylar film en daarmee is het zo goed als ongevoelig voor schade door schimmel, een bekend probleem van alle laminaatzeilen. De ervaringen tot heden zijn zeer lovend en inmiddels veelrijk. Diverse klanten geven aan dat zij de duurzaamheid van HydraNet Radial verbluffend vinden. Het doek voelt daarbij ook nog eens zeer prettig aan, een beetje glad, en is goed hanteerbaar (in het begin nog wat stug, dit is tegenwoordig met alle Dacron zeilen wel het geval). Dit doek is een goede investering in vormbehoud en duurzaamheid. Hydranet Radial is goed inzetbaar vanaf 30-32ft boten. Ook op kleinere boten is het soms bruikbaar echter, niet voor elk type zeil en/of ambitie. Omdat het patent 'op HydraNet Radial' inmiddels is verlopen hebben andere doekleveranciers inmiddels ook gelijkwaardige alternatieven.