Garantie, 1,2,3.. 4!

Apollo SailsWij verbazen ons soms. Ook wij komen namelijk wel eens op het Inetrnet en lezen zo nu en dan een ‘presentatie’ of ‘aankondiging’ van een vakbroeder of zuster. Vaak met veel interesse. Recent zijn wij gestuit – een oplettende klant wees ons hier op  – op iets stuitendst. Een zeilmaker in het noorden des lands kondigt trots aan dat zij de enige in Nederland zijn met 3 jaar garantie. “Uniek” volgens onze vakbroeder. En zij zijn de enige met deze ‘uniekiteit’. Ook richting het zuiden vind je zeilmakers die claimen ‘uniek’ te zijn met 3 jaar garantie. Het is iets van de laatste tijd.

Dat vinden wij raar. Apollo Sails levert al sinds jaar en dag haar zeilen met een 4 jaar garantie. Op lichtweer- en wedstrijdzeilen na, die kennen een max. 1 jaar garantie. Het lijkt ons dat wanneer je zo een ferme uitspraak doet van ‘wel 3 jaar garantie, uniek’ je toch even verder kijkt. Of in ieder geval de markt waarin je opereert kent. Garantie wordt bij Apollo Sails overigens vanuit het atelier gegeven en niet vanuit een ‘dealer constructie’. Zolang het “Apollo Sails” label op je zeil staat geven we garantie tot 4 jaar aan de eerste eigenaar.

Wij durven overigens wel de voorspelling aan dat meer zeilmakerijen het voorbeeld van 3, 4 of 5 jaar garantie gaan volgen (edit: dit is inmiddels ook het geval.. er zijn inmiddels meer zeilmakers die volgen 😉. Een correct gemaakt zeil – van goede kwalitatieve materialen vervaardigd – gaat immers niet snel stuk door wind of er mee te zeilen. Onder normale omstandigheden. Dus zo speciaal of uniek is de garantie niet. Wij krijgen zelden tot nooit een garantie claim. Per definitie geven we dus eigenlijk niets “weg”.

Het is natuurlijk niet zo dat je garantie krijgt wanneer je zeil scheurt in omstandigheden waarvoor het zeil niet bedoeld is. Dit spreekt redelijk voor zich. Daarom zijn bijvoorbeeld wedstrijdzeilen ook uitgesloten (wedstrijdzeilen worden gemaakt om te presteren waardoor er vaak concessies aan ‘doekgewicht’ of constructies worden gedaan). Er zijn nog meer logische uitsluitingen wat garantie betreft. Zo kan Apollo Sails ook geen garantie geven op een winkelhaak in het zeil. Apollo Sails is geen verzekering natuurlijk! Wel zijn er altijd afspraken te maken wanneer er extra wensen zijn met betrekking tot garantie. Geen punt. Zeilen maken is tenslotte maatwerk.

Overigens geldt altijd: neem contact op met Apollo Sails indien er iets met je zeil is wat je niet zint! Wij denken altijd mee om een goede, voordelige oplossing te bieden. Ongeacht garantie of geen garantie. Een tevreden klant is ons veel waard. En dit kunnen we ook makkelijk zeggen, met al die tevreden Apollo zeilers!

Comments are closed.