F.A.Q.

Algemeen

Ik vind Apollo Sails helemaal niet goedkoop!

Wij zijn zeer voordelig. Prijsbewust. Zeer betaalbaar. Kwalitatief scoren wij graag hoog. En toch krijgen wij soms te horen “vind het niet spotgoedkoop”. Tja. Dat beweren wij ook niet. Voor simpelweg het goedkoopste zeil moet je niet bij Apollo Sails zijn. Wij houden graag onze hoge kwaliteitstandaard in ere, leveren alleen A-klasse merkdoek en geven ook graag garantie en persoonlijke aandacht aan de klant. Is je enige doel een zo goedkoop mogelijk zeil te bemachtigen, sla Apollo Sails dan over. Kwaliteit moet uit de lengte of de breedte komen. Van je zeil welteverstaan!

Kan ik ook een ‘meetbrief’ bij mijn zeil bestellen?

Ja, dit is mogelijk. Wij kunnen als optie een officieel Europees ‘measurement certificate’ bij elk zeil leveren. Geen probleem.

Ik lees vaak over ‘premium’ en AAA+ zeilen. Heeft Apollo Sails deze ook?

Er hoeft niets mis te zijn met marketing maar: Welkom in de wereld die ‘Marketing’ heet. Staar je niet blind op moeilijke of dure woorden. Sommige zeilmakerijen proberen zich hierdoor te onderscheiden. Zeildoek is het best te beoordelen op louter technische specificaties. Snapt je ons taalgebruik niet? Wij leggen het graag uit.

Hoe lang is een offerte of prijsaanbieding geldig?

Standaard is een prijsaanbieding of offerte 3 weken geldig tenzij anders vermeld of overeengekomen. We staan voor onze prijzen.

Wat zijn de levertijden voor nieuwe zeilen?

Allereerst, wij houden je zo goed mogelijk op de hoogte. In het algemeen kunnen we zeggen dat de levertijden rond de 4 weken zijn. Vakantieperiodes, kerst, Pasen etc. worden niet meegerekend en verlengen de levertijd. Bij topdrukte of exotisch zeildoek (membraan) soms iets langer. Zeilen zijn unicums, het vraagt soms tijd en we wensen er de juiste aandacht aan te geven.

Bij acties zoals “winterkorting” of sponsoring is de levertijd anders en langer. Dit wordt vooraf altijd gemeld en staat ook op de factuur.

Ik wil graag meer weten, kan dat?

Wij zijn zo transparant mogelijk. Graag hebben wij persoonlijk contact en in dit contact is geen vraag te gek. Wij hebben al verzoeken gehad om het atelier te mogen bezoeken, het verzoek om zelf een zeil te ontwerpen met zelf ontworpen schoothoek, om met de klant mee te zeilen en te zien wat er eventueel verbeterd kan worden etc. Neem contact met ons op, en we laten graag zien wat wij onder transparantie verstaan. Een prettig contact vinden ook wij erg fijn!

Hoe lang gaat een Dacron® zeil mee?

Hier is geen exact antwoord op te geven. Er zijn veel verschillende soorten Dacron® doek. Daarnaast zit er ook een verschil tussen vormbehoud en levensduur. Strikt genomen vervormt een Dacron doek al na een uur.. Maar over het algemeen mag men stellen dat de doorsnee ‘cruiser’ die jaarlijks in het seizoen elke weekend zeilt, een Dacron® zeil minimaal 8 tot 10 jaar gebruikt wat overeen komt met zo'n 1500 tot 2000 uur zeilen. Het zeildoek is dan zeker constructief niet ‘op’ maar levert minder voortstuwing, meer helling en vaart minder hoog aan de wind doordat het zeil zijn optimale vormbehoud verloren heeft. Qua vorm is het zeil wel op. Dit merkt men vooral bij meer wind wanneer het zeil vlak getrokken wordt. Dit lukt simpelweg niet goed meer. Al hebben wij klanten die pas na 34 jaar het Dacron® zeil vervingen! Dat raden wij niet aan uiteraard..

Is Dacron® alleen te gebruiken voor cross-cut zeilen?

Nee. Dacron® is gemaakt van polyester. Het is geweven doek dat in veel verschillende variaties beschikbaar is. Er zijn speciale Dacron® varianten op de markt waar radiaal gesneden zeilen van gemaakt worden. De zogenaamde “warp orientated” Dacron® zeilen.

Onderhoud aan zeilen, doet Apollo Sails dat ook?

Ja. Onderhoud aan zeilen verlengt de levensduur. Wij adviseren de koude wintermaanden om het onderhoud aan zeilen te laten doen. Wij inspecteren de zeilen op eventuele gebreken en repareren deze kundig. Zeilen worden zowel in Nederland als op ons centrale atelier gerepareerd. Dit is afhankelijk van welke reparatie uitgevoerd moet worden aan het zeil.

Hoe duurzaam zijn laminaat- membraanzeilen?

Dit hangt sterk af van hoe men omgaat met laminaat- of membraanzeilen en het type laminaatzeil dat gekozen is. Wat vormbehoud betreft zijn laminaat- en membraanzeilen zeer, zeer duurzaam! En overtreffen daarmee Dacron® ruimschoots. Daarom zijn laminaat- en membraanzeilen onder ambitieuze zeilers erg populair. Toch, over het algemeen durven wij te stellen dat Dacron® zeilen voor de ‘cruiser’ met een <30ft boot een meer duurzame en prijsbewuste keus is. Laminaat- en membraanzeilen zijn minder handzaam in vergelijking met Dacron® zeilen. Ze kunnen in het algemeen slecht tegen kreuken en vocht, wat een negatieve invloed heeft op de duurzaamheid van laminaat- en membraanzeilen. Voor toerzeilers met ambitie is toerlaminaat, met aan beide zijdes Taffeta, een goede optie als vormbehoud belangrijker is dan levensduur.

Hoe zit het met de kwaliteit van ‘Apollo Sails’ zeilen?

Wij zijn natuurlijk bevooroordeeld maar zeggen toch: perfect! Apollo Sails maakt al bijna 30 jaar zeilen voor de Europese markt. Wij gebruiken enkel zeildoek van de grote merken zoals Dimension Polyant, Challenge en Contender. Apollo Sails gebruikt recente computergestuurde plotters en cutters. Voor het naaiporces gebruiken wij de kwaliteit naaimachines van het Duitse merk Adler (zig-zag triple stitch in doek van 14 Sm Oz is geen probleem). Wij gebruiken voornamelijk hardware van het merk Rutgerson. Perfecte kwaliteit, tegen betaalbare prijzen. Op verzoek kan elk type hardware geleverd worden. Geen detail is voor ons onbespreekbaar.

Komt Apollo Sails vooraf inmeten op mijn boot?

Ja. Inmeten van een nieuw zeil is belangrijk. Wij komen dan ook graag langs om het nieuwe zeil in te meten, aan deze keus geven wij de voorkeur. Echter, inmeten van een nieuw toerzeil is geen ‘hocuspocus’. Wanneer je denkt of de wil hebt het inmeten zelf te kunnen, assisteren wij je op afstand. In het buitenland, door de grote afstanden, is dit heel normaal. Het is en blijft belangrijk dat wij, als zeilmaker, de gegevens juist interpreteren. Wij hebben hiervoor standaardformulieren beschikbaar om het je gemakkelijk te maken. Voor het ter plaatse inmeten op de boot rekenen wij een bescheiden vergoeding. Inmeten neemt al snel een uur in beslag. Het inmeten van een wedstrijdzeil kan zelfs tot 3 uur in beslag nemen.

Uhmm.. ik lees soms ‘3D designed’ als het om zeilen gaat?

Ja, wij lezen dat ook. “Gemaakt volgens de laatste 3D technologie”. We kunnen u gerust stellen: een zeil kan nimmer enkel in “2D technologie” gemaakt worden. Elk zeil is driedimensionaal.. Wel zijn er tegenwoordig zeilen die uit een ‘mal’ komen. Of membraanzeilen waarbij de garens specifiek gekozen worden voor je zeil, en precies op de juiste plaats in het zeil terecht komen. Membraanzeilen levert Apollo Sails overigens ook.

Voorzeilen

Voorlijkpees van de diverse Furlex rolreef systemen

De maximum eindmaten van voorlijkpees (luff tape) van de verschillende Furlex types zijn: A= 5mm, B= 5mm, C= 6mm, D=6mm, 50s=5mm,100s=5mm, 200s=5mm, 300s=6.5mm, 400s=6.5mm en 500s=7mm. Let op, dit zijn de maten zoals wij die afleveren. De eigenlijke ruimte in de gleuf is groter uiteraard.

Tell Tales op voorzeil, hoe en waar?

[Naamloos]Tell Tales op een voorzeil zijn een enorme hulp bij het trimmen van het zeil. Wij plaatsen tell tales op 25%, 50% en 75% hoogte. De onderste tell tales kunnen er ook 2 of 3 op een rij zijn. Tell Tales op het voorzeil zitten met een ronde “sticker” van Dacron op het zeil geplakt en zijn van spinnaker doek. Dit heeft als voordeel t.o.v. ‘wollen tell tales’ dat ze minder snel blijven plakken aan zeil indien vochtig. Achteraf zelf plaatsen van tell tales kan ook. Zie onderstaand plaatje voor de juiste plek op het voorzeil.

Max. voorlijklengte voorzeil?

Wij adviseren om bij voorzeilen met een LP-percentage van 115% of kleiner om niet voor de volle lengte (100%) voorlijklengte te kiezen. Het doet de vorm van het zeil geen goed. Beter is om de voorlijklengte iets korter te nemen.

Foam-strook, waar is het goed voor?

Een foam-strook op je rol-genua kan sterk de vorm van de genua verbeteren wanneer je deze verkleint/ reeft. Het haalt extra zeil weg uit het midden van het zeil, daar waar het zeil de meeste bolling kent. Gereefd krijg je hierdoor – soms alleen in theorie – een vlakker zeil. Dit is ook de reden dat er meer foam-strook in het midden van het zeil geplaatst wordt. Foam-strook wordt altijd bevestigd aan de andere zijde van waar je UV-strook zit. Voor relatief kleinere schepen <28 ft, is een foam-strook minder effectief. Ook hangt het sterk af van het type zeil hoe (en of..) een foam-strook werkelijk effectief is. Laat je goed informeren.

Luff Tape (voorlijkpees)maten?

Wanneer je een rolfoksysteem hebt wordt aan het voorlijk een pees genaaid welke in de gleuf van je rolfok geschoven wordt. Dit noemt met Luff Tape. Er zijn diverse maten Luff Tape beschikbaar. Let altijd op dat Luff Tape gemakkelijk door de gleuf van je rolfok moet gaan. Nooit met weerstand. Is je luff tape maat bijvoorbeeld 7mm neem dan minimaal 1 tot 1.5 mm smaller luff tape! Wij kennen van de meeste rolfoksystemen de maten echter, nameten is wel zeer aan te bevelen!

Rolreefsysteem en gebruik ‘pre-feeder’

Wanneer je gebruik maakt van een rolreefsysteem, gebruik altijd een pre-feeder. Hiermee voorkom je dat de pees van je zeil beschadigd raakt of uitscheurt.

#1 Genua, lichtweerzeil: plotselinge windvlagen!

Een genua #1 lichtweerzeil (Dacron) is een fantastisch zeil. Het is echter niet gemaakt om met veel wind te zeilen. Mocht je onverhoopt een plotselinge pittige windvlaag krijgen, probeer de windvlaag op te vangen door de schoot te laten vieren. Dit is het behoud van je lichtweerzeil!

Hoeveel wind bij welk voorzeil (standaard) Dacron?

Wij adviseren de volgende windslots voor goede kwaliteit cruising Dacron voorzeilen bij een bootlengte van ongeveer 32ft:  #1 Genua (150%) tot max 14 knopen #2 Genua 14-20 knopen aan de wind, 16-22 knopen ruimere koersen #3 Genua 15-25 knopen aan de wind, 22+ knopen op ruimere koersen, stormfok: zeer afhankelijk wat de afspraak is. Let op: voor speciaal Dacron of laminaat zeilen kunnen andere – veel hogere – waardes gelden. Heb je vragen of specifieke wensen, meld het Apollo Sails Benelux. Voor elke windsterkte is wel een zeil beschikbaar!

Mijn achterlijk van mijn genua klappert?!

Wanneer het achterlijk van een genua klappert, haal de schoot aan en zet schootblok meer naar voren toe. Bij een rolreef genua is goede trim noodzakelijk om lang van het zeil te kunnen genieten (klapperen of ‘flogging’ heeft een negatieve invloed op duurzaamheid van het zeil). Bij verandering van oppervlak zeilvoering dient steeds het schootblok ‘mee te verhuizen’. Fijnafstelling doe je met reguleerlijn (trimline).

UV-strook, zit daar nog verschil in?

Jazeker! Niet elke zeilmaker gebruikt hetzelfde materiaal. Het is nogal een verschil of men goedkoop Dacron met of zonder een UV-coating gebruikt (goedkoper), merkloos doek of bijvoorbeeld kwaliteitsdoek van Sunbrella of Sauleda. Wij gebruiken bij grotere oppervlaktes enkel en alleen kwaliteitsdoek van Sunbrella of Sauleda. De degelijkheid is hiermee gegarandeerd. Voor kleine oppervalktes zeil is Sunbrella of Sauleda (Masacril) vaak ‘te zwaar, te degelijk’. Hier gebruiken wij dan wel Dacron met UV-coating voor. Weathermax is ook een goede optie. Er zit een redelijk prijsverschil tussen beide soorten doek. Het meest eenvoudige is wanneer een zeilmaker de UV-strook op het zeil plakt. Het is echter zeer, zeer lastig om dan nog ooit de UV-strook te vervangen! Niet doen dus. Let ook goed op aan welke zijde van het zeil de UV-strook moet komen. Draait je rolfok met de klok mee, dan aan bakboordzijde. Draait je rolfok tegen de klok in, dan aan stuurboordzijde.

Hoe weet ik het oppervlakte van mijn voorzeil?

Om de geschatte grootte van je voorzeil (100%) te bereken, doe het volgende: Voorlijk x LP x 0,5 = oppervlakte grootzeil. Met deze gegevens kunnen wij uiteraard geen zeil maken, wel een offerte. Een LP van 100% staat voor de gemeten afstand, haaks op het voorlijk, tot aan de mast.

Hoogte schoothoek rolgenua

De schoothoek van een rolgenua is een belangrijk punt. Een hoge(re) schoothoek geeft een beter zicht, rolt/reeft eenvoudiger doordat de schootslede vaak kan blijven staan en een golf over het voordek rolt er zo vanaf. Bij een lage schoothoek is het noodzakelijk dat de schootslede gelijktijdig met het inrollen, goed mee naar voren kan. Is dit niet mogelijk, dan zal een lage schoothoek niet mogelijk zijn. Nadeel van een hoge schoothoek is dat het zeil minder oppervlak kent en daardoor minder presteert. Standaard zal een schoothoek ongeveer 5 tot 25cm boven de railing uitkomen.

Grootzeilen

Tell Tales op mijn grootzeil, waar en hoe?

Tell Tales op een grootzeil zijn een enorme hulp bij het trimmen van het zeil. Wij plaatsen tell tales boven de bovendste trimlijn (op 75% van het zeil) en vervolgens onder elke zeillat. Tell Tales worden door ons op het grootzeil aangenaaid en zijn gemaakt van spinnaker doek. Dit heeft als voordeel t.o.v. ‘wollen tell tales’ dat ze minder snel blijven plakken aan zeil indien vochtig. Achteraf zelf plaatsen van tell tales kan ook. Zie onderstaand plaatje voor de juiste plek op het grootzeil.

groot

Hoe weet ik het oppervlakte van mijn grootzeil?

Om de geschatte grootte van je grootzeil te bereken, doe het volgende: Voorlijk x Onderlijk x 0,585 = oppervlakte grootzeil. Met deze gegevens kunnen wij uiteraard geen zeil maken, wel een offerte.

Maakt Apollo Sails ook (grootzeil) huiken en LazyBag’s?

Nou en of. Naast het ontwerpen en maken van jachtzeilen maken wij ook huiken en/of een rolfokhoes. In vele verschillende varianten. En uiteraard met naam of logo, indien gewenst. Het liefst maken wij de huik nadat er een nieuw grootzeil is aangeschaft. Inderdaad, achteraf. Zo kunnen wij de beste pasvorm garanderen. Hierbij houden wij uiteraard rekening met persoonlijke voorkeuren. Liever geen ritssluiting? Geen probleem. Alle huiken en/of rolfokhoes worden van uv- bestendig en ademend materiaal gemaakt. Veelal gebruiken wij hiervoor materiaal van Sunbrella of Sauleda (Masacril).

Wat moet ik meten voor een prijsopgaaf grootzeil?

Geef het aantal vierkante meters van het zeil door, inclusief je persoonlijke voorkeuren (type zeiler). Wat ook mag: de P en E maten doorgeven. En het type boot. P is de lengte van het voorlijk, E is de lengte van het onderlijk. Met deze twee maten kunnen wij een prijsopgaaf doen. Let wel; het is met enkel de P en E maat niet mogelijk het grootzeil ook daadwerkelijk te maken. Hiervoor hebben wij graag meer gegevens nodig. Wij hebben graag zoveel mogelijk informatie omtrent voorkeur, type zeiler en type boot/tuigage.

Spinnakers

Hoe bereken ik het oppervlak van een spinnaker zeil?

Het oppervlak van een spinnaker bereken je met de volgende formule: SL * (SF + 4 * SMG) / 6

Garantie

Hoe zit het met garantie op Apollo Sails Benelux zeilen?

Wij geven 4 jaar garantie op materiaal- en constructiefouten van een toerzeil, bij normaal gebruik door de klant. Garantieclaims ten aanzien van verkeerd gebruik, onachtzaamheid, verkleuring en schimmelvorming worden helaas niet gehonoreerd. De garantie wordt tevens enkel verleend aan de eerste gebruiker van de zeilen en is niet overdraagbaar.

Onder verkeerd gebruik verstaan wij o.a. het gebruik van het zeil boven het aangegeven windslot, het onjuist en te zwaar belasten door bijv. onjuiste valspanning of onjuiste spanning op reguleerlijnen, het verkeerd opbergen van het zeil, het veelvuldig laten ‘floggen’ van het zeil, het zeil met onjuiste middelen schoonmaken, het onjuist eigenhandig aanpassen van het zeil etc.

Wat betreft ‘normaal gebruik’ nog het volgende: een zeil is een maatwerkproduct dat door geen enkele gebruiker hetzelfde wordt gebruikt. Elk zeil kent een uniek gebruik. Extreme gebruiksschade door gebruik van het zeil in extreme hoeveelheden UV, regen of wind valt dan ook buiten de garantie. Om diezelfde redenen vallen lichtweer- en wedstrijdzeilen buiten de standaard garantie.

Herroepingrecht consument

Een van de belangrijkste bepalingen in de nieuwe (europese) wetgeving ‘kopen op afstand’ is het herroepingsrecht van de consument. Omdat de consument vooraf geen mogelijkheid heeft een goed te zien of te testen, acht de wetgever het noodzakelijk de consument een ‘bedenktijd’ van zeven werkdagen te gunnen waarbinnen deze het goed zonder opgaaf van redenen kan retourneren, of in het geval van een dienst, de overeenkomst kan ontbinden.

Let op, voor bepaalde goederen en diensten geldt het herroepingsrecht niet! Het maken van een zeil is maatwerk en valt onder de uitzondering “goederen die volgens specificaties van de consument zijn vervaardigd”.