Ontworpen en gemaakt om duurzaam te zijn

4 jaar garantie (lees voorwaarden)

Dimension Polyant, Contender of Bainbridge zeildoek. Geweven of cruising laminaat.

Cruising zeilen

Cruising zeilen worden vaak gemaakt van geweven polyester, ook wel Dacron genoemd. Geweven Dacron® doek is relatief goedkoop en zeer duurzaam. Een op Dacron® gebaseerd zeil van Apollo Sails is breed inzetbaar en eenvoudig te trimmen.  Te gebruiken bij weinig wind, met de perfecte bolling. En bij meer wind, goed vlak te trimmen! Een modern Dacron® zeildoek kent relatief weinig rek en houdt zijn door Apollo Sails meegegeven vorm langduriger vast dan ooit tevoren. Ook zijn de meeste Dacron-zeilen tegenwoordig standaard voorzien van een goede UV-coating.

Soorten en kwaliteit

Er zijn een aantal variabelen die de kwaliteit van geweven zeildoek bepalen. Allereerst de kwaliteit van het garen: de moduluswaarden (weerstand tegen vervorming onder belasting en let op, polyester heeft geen vormgeheugen.. dus eenmaal boven de max waarde is het voor altijd uitgerekt en helpt alleen een recut) en de tenacity van de garens: dit is de breeksterkte van de garens. Meestal aangeduid met Super, High of low..

Daarnaast variëren polyester garens in denier (dikte) en materiaalsamenstelling. Zeilen gemaakt van grotere denier (dikkere) garens rekken over het algemeen meer, maar zijn wel duurzamer en beter bestand tegen schade door buigen en ultraviolet licht. Kleinere (dunnere) garens zijn veel efficiënter te verwerken tijdens het weef- en thermofixeerproces (minder “crimp”crimp is de op-en-neer beweging van de garens ), maar ze zijn ook relatief gevoeliger voor UV-schade en afbraak door buigen (flogging, flutter, klapperen) in vergelijking met dikkere garens. Het is altijd wat.

Tevens is het niet alleen de dikte van de garens, maar ook welke dikte in welke richting en hoeveel. Zo is “fill georiënteerde doek” (sterker in de fill richting, garens in fill richting zijn recht en niet ‘crimped’) wat wordt gebruikt voor cross-cut zeilen en er is warp-georiënteerd doek wat wordt gebruikt voor radiaal gesneden zeilen. Sommige type doeken zijn vrij gelijk (balanced) in beide richtingen en kunnen, soms, zowel radiaal als horizontaal worden verwerkt.

Kennis en ervaring is een must om hier juiste keuzes te maken: heeft het doek in één richting (fill) zeer veel sterkte, zal het achterlijk van het zeil minder snel uitrekken. Logisch. Echter heeft dit type doek wel invloed op de levensduur van de garens in de warp richting.. Het is afhankelijk van type zeil en zeiler of een bepaald doek een juiste keuze is.

Er zijn overigens steeds minder fabrikanten die dit weefproces nog geheel zelfstandig doen. Dimension Polyant uit Duitsland is hierop een goede uitzondering. Deze doekfabrikant weeft veel van haar doeken nog zelf (zowel in Duitsland als de US).

 

Standaard Cruising Dacron zeildoek is het meest verkochte type doek voor de toerzeiler. Het is Dacron zeildoek dat, eerlijk is eerlijk, vooral gebaseerd is op prijs en duurzaamheid. Dit type doek is eenvoudig en snel te fabriceren door de doekfabrikanten zoals Bainbridge, Contender of Dimension Polyant. Hierdoor is het relatief goedkoop en daarmee een zeer prijsbewuste keus. Doekfabrikanten doen weinig moeite om dit type doek aan de zeiler uit te leggen omdat het simpelweg nergens in uitblinkt, behalve in een goede en voordelige prijs. Dit type doek is een minder goede keus voor ‘high aspect ratio’ zeilen of toerzeilers met net een beetje meer ambitie. Wel goed te gebruiken bij low/medium aspect toerzeilen op binnenwater en prima keus voor op toerboten tot ongeveer 30-33ft.

Vergis je echter niet, de 4 bekende doekfabrikanten kunnen nog steeds ‘high tenacity’ kwaliteit garens gebruiken bij dit type standaard cruising Dacron.

Elke doekfabrikant maakt wel een doek dat overeenkomt met bovenstaande omschrijving, onderling zijn er relatief weinig verschillen – ja, ze zijn er dus wel – als we de 4 grootste doekfabrikanten vergelijken. Wij spreken liever van voorkeuren. We hebben het dan over de volgende doeken, in volgorde van onze voorkeur:

  • Dimension Polyant Optimum Cruise
  • Bainbridge SPX Balanced
  • Contender Supercruise
  • Challenge Sailcloth Atlantic & Fastnet

Het zegt dus weinig wanneer een zeilmaker roept: wij leveren zeilen met doek van Dimension Polyant.. of Contender etc. Het gaat er om wat een zeilmaker exact levert. Welk type, welk gewicht en welke ‘kwaliteitskeuze’. Het verschil in prijs tussen Optimum Cruise van Dimension Polyant en All Purpose van Dimension Polyant is namelijk aanzienlijk.. toch zijn beiden zijn van Dimension Polyant.

Doekfabrikanten maken en/of verkopen daarnaast ook OEM doeken. Hier kan nog veel meer verschil in kwaliteit zitten. Dit soort doeken zijn veelal enkel op prijs ontworpen. Wij zijn over geen enkel doek per definitie negatief. Wel hebben wij een mening vanuit onze ervaring. En die delen wij graag.

Premium Dacron doek blinkt uit in specifieke eigenschappen die doekfabrikanten het doek meegeven. Apollo Sails maakt haar Dacron zeilen het liefst enkel en alleen van dit type doek. Voor boten groter dan 32ft adviseren wij sowieso om voor de Premium zeildoeken te gaan.

Premium Dacron kennen een beter vormbehoud dan Standaard Cruising Dacron over een groter windbereik. Perfect geschikt voor Offshore Cruising, erg duurzaam. Uiteraard blijft ook Premium Dacron een ‘geweven doek’ met zwakte in de bias, daar blijven we eerlijk in.  Als vormbehoud echt belangrijker is dan levensduur, is voor de toerzeiler  cruising laminaat of HydraNet Radial wellicht een betere keuze.

Elke doekfabrikant kent wel een "Premium Dacron" doek voor Offshore (toerzeilen) toepassing, in volgorde van onze voorkeur:

  • Dimension Polyant All Purpose <info>
  • Contender Fibercon Pro <info>
  • Bainbridge HSXp  <info>
  • Dimension Polyant C-Breeze <info>
  • Challenge Sailcloth Newport <info>

Premium Dacron Performance

Naast de kwaliteit van Offshore Dacron is er nog de categorie van “Performance Dacron”. Ja, het duizelt ons soms ook van alle typen Dacron die er zijn. De naamgeving is er puur om te categoriseren. Uiteraard kan men met ‘Performance Dacron’ ook de Oceaan over (mocht de ambitie daar zijn). In deze categorie vinden we de ‘speciale’ geweven zeilen met vaak een speciale eigenschap (bepaalde ratio, sterker in de fill richting, harde coating voor betere BIAS, vektran garens, dyneema garens etc.).

 

  • Dimension Polyant Strong Fill <info>
  • Dimension Polyant Square <info>
  • Dimension Polyant ProRadial <info>
  • Bainbridge HSXp Warp <info>
  • Contender Fibercon® Competition <info>

Hybrid's zijn geweven doeken waarbij men een hoogwaardige vezel tijdens het weefproces meeweeft. Het is letterlijk een kruising van twee soorten. De reden voor het maken van Hybrid's is eenvoudig voor te stellen: polyester in geweven doek is qua rek eigenschappen geen absolute uitblinker. Door het toevoegen van een hoogwaardige vezel tijdens het weven probeert men de eigenschappen van het zeildoek positief te beinvloeden. Men probeert de mindere eigenschappen van polyester te verbeteren. Het werk bij veel Hybrid's als een 'veiligheidsnet' tegen permanente elastische vervorming van het polyester (polyester kent geen vormgeheugen). Niet alle Hybrid's zijn even uitmuntend.. Wij vertellen je graag de mogelijkheden en onmogelijkheden van Hybrid's.

Voorbeelden van Hybrid's zijn de volgende doeksoorten:

  • Bainbridge HSXv Vectran <info>
  • Vectron Dimension Polyant <info>
  • Fibercon® Pro Vectran van Contender <info>
  • Fibercon Hybrid van Contender <info>

 

HydraNet Radial

Fabrikant Dimension Polyant heeft ook een doek dat versterkt is met een flinke doses Dyneema garens, we mogen wel zeggen ons meest favoriete “Dacron” doek wat duurzaamheid en vormbehoud betreft: HydraNet Radial. Dit is een zeer hoogwaardig zeildoek met daarin verweven de combinatie van polyester Dacron en echt een flinke hoeveelheid Dyneema garens.

Het Dacron doek kent nagenoeg geen zorgen om vouwen, kreuken of delaminatie en is daarmee een bewezen, vormvast, zeer duurzaam doeksoort. Als we HydraNet Radial qua vormbehoud (rek) bijvoorbeeld vergelijken met kwalitatief goed cruising laminaat dan is deze minimaal gelijkwaardig qua vormbehoud. Een unicum in Dacron zeildoek. Let wel, laminaat reageert anders dan geweven materiaal. Dat verschil blijft en wordt niet weggenomen door Hydranet Radial.

HydranNet Radial is daarom uitermate geschikt voor ‘offshore cruising’, zeker bij meer wind omstandigheden gedraagt het doek zich heel voorspelbaar. In vergelijking met laminaat kent het doek geen Mylar film en daarmee is het zo goed als ongevoelig voor schade door schimmel, een bekend probleem van alle laminaatzeilen. De ervaringen tot heden zijn zeer lovend en inmiddels veelrijk. Diverse klanten geven aan dat zij de duurzaamheid van HydraNet Radial verbluffend vinden. Het doek voelt daarbij ook nog eens zeer prettig aan, een beetje glad, en is goed hanteerbaar (in het begin nog wat stug, dit is tegenwoordig met alle Dacron zeilen wel het geval). Dit doek is een goede investering in vormbehoud en duurzaamheid. Hydranet Radial is pas goed inzetbaar vanaf 30-32ft boten. Op kleinere boten is het soms bruikbaar echter, niet voor elk type zeil en/of ambitie. Omdat het patent 'op HydraNet Radial' inmiddels is verlopen hebben andere doekleveranciers inmiddels ook gelijkwaardige alternatieven.

Laminaat of Dacron (geweven) zeil?

Hoewel tegenwoordig geavanceerde weef technologie gebruikt wordt, zijn de basisprincipes van het weven van zeildoek niet wezenlijk veranderd. De meeste geweven zeilen zijn gemaakt van polyester (ook wel Dacron genoemd) dat in de jaren 50 werd geïntroduceerd als vervanging voor katoen. Geweven zeilen zijn zeer duurzaam waardoor ze ideaal zijn voor cruising zeilen. Wel zijn ze door de weefconstructie 'zwakker' in de BIAS qua rek in vergelijking met laminaat zeilen. Is vormbehoud belangrijker dan levensduur, kijk dan ook naar de optie voor laminaatzeilen.

Hoe lang gaat een Dacron zeil mee?

Dit is erg afhankelijk van type boot, vaarwater, type en gewicht dacron doek en weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook de wijze waarop het zeil gemaakt is, een grote rol. Afwerking van een Dacron zeil bepaalt mede haar duurzaamheid. In algemene zin gaat een Dacron zeil zo’n 1500-2500 uur mee voordat een toerzeiler het als “uitgezeild” kan ervaren. Hier zijn echter grote uitzonderingen op!